Lassi J Pensikkala Ecuador Etelä-Amerikka

Parasta puhua kuin pitää sisällään vaikka ei ole mitään sanottavaa

  • Parasta puhua kuin pitää sisällään vaikka ei ole mitään sanottavaa

Mamut, maahantunkeutuneet, ulkomaalaiset, tummat, suvakit, rasistit, natsit, kantasuomalaiset ja lukemattomia muita käsitteitä käytetään lehtikirjoituksissa, uutisissa ja varsinkin kirjoittajien kommenteissa. Mikä rakas lapsi on näiden monien nimien takana? Vaiko mikään? Löytyykö näille yhteistä nimittäjää? 

Jos asiaa tutkitaan pakolaisongelman pohjalta asiaa paisuu kuin pullataikina, mikä on objektiivista ja mistä alkaa lukijan tai kirjoittajan oma subjektiivinen todellisuus, jota usein tarjotaan muodossa "sanoin vain mikä on totta". Asiaan sekoittuu raiskaukset, ahdistelut, väkivalta, sosiaalituen hyväksikäyttö, vähäosaisille ja vanhoille kantasuomalaisille ei jää mitään, olette rasisteja tai suvakkeja. Tässä on pieni osa siitä mitä tämänhetkiseen pakolaisongelmaan liitetään. Rakennetaan lentokone ja tehdään siitä samalla helikopteri, sukellusvene, auto, paloauto ja kirkko. Vaikeaselkoista ja käsittämätöntä. Onko taustalla monta eri ongelmaa, tulkintaa ja ratkaisuehdotusta?

Toimittajien ja lukijoiden kirjoitusten seasta on turha yrittää löytää nk. punaista lankaa. Sama koskee tätä kirjoitusta. Riippuen puolueesta, urheiluseurasta, uskonnosta, iästä, ammatista, koulutuksesta ja vaikkapa siviilisäädystä kirjoitetaan jopa tilastot ja tieteelliset tutkimukset erittäin pienestä ja suppeasta näkövinkkelistä. Miksi? Alkaako tietomäärä murtaa inhimillisen älyn ja käsityskykymme rajoja? Miten yksinkertaistaa suuret kokonaisuudet pieniksi ymmärrettäviksi paloiksi tai koota miljoonista tietohiukkasista yksi suuri kokonaisuus? Jopa internetin kristallipallo Google pettää odotukset tässä tehtävässä. 

Tiedontuskaan on tullut lisäksi kirjoittamisen ja sanomisen tuska. Kun kirjoittaja yrittää sanoa näkemyksensä esimerkiksi pakolaisongelmasta yksinkertaistettuna hän joutuu kuulemaan kritiikkiä rasisti tai natsi. Miksi? Siksi että harva perustaa näkemyksensä faktaan, numeroihin, tilastoihin ja henkilökohtaiseen pohdintaan mikä vastuu minulla kirjoittajana on yleistämisessä ja syyttämisessä. Löydätkö kirjoituksista sanoja aina, joka paikassa, ei epäilyä, kaikki...? Tuskin kovin moni on eri mieltä asiasta, että rikolliset on pantava vastuuseen. Kaikki, jotka kritisoivat pakolaisia eivät ole natseja eikä pakolaisia puolustavat suvakkeja. Tuskallista on kuitenkin, että sanot ja kirjoitat mielipiteesi, kaikki totta ja siitä huolimatta löytyy ihmisiä, jotka eivät ole samaa mieltä. Raivostuttavaa ja uskomatonta.

Onko vain niin, että yksinkertainen ongelma kuin pakolaiskysymys onkin monimuotoisempi? Eikö helpointa ole, että laitetaan kaikki ei-suomenkansalaiset takaisin mistä ovat tulleet, varmuuden vuoksi myös Suomessa ulkomaalaisille syntyneet lapset? Parasta lähettää kaikki kotiinsa uskonnosta, ihonväristä ja kansalaisuudesta riippumatta, jotta meitä ei voida pitää rasisteina. Kuinka, ei voida tehdä radikaaleja päätöksiä? Miksi? Siitä syystä, että se ei ole mahdollista. Tarkoittaako tämä sitä, että ulkomaalaiset saavat tehdä mitä haluavat? Eivät saa ja vielä vähemmän, jos sen on lakia vastaan.

Mikä tarkoitus tällä kirjoituksella oli? Parasta puhua kuin pitää sisällään vaikka ei ole mitään sanottavaa. Vai oliko asiat ennen sittenkin paremmin kun suomalainen ei puhunut eikä pukahtanut, ei puhunut tuntikausia kännykässä eikä kirjoitellut päättömyyksiä someen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ehkä tarkoitus on aikaansaada kaaosta ja sen varjolla muuttaa asioita, joiden muuttaminen normaalioloissa ei olisi mahdollista. Historia toistaa itseään.

Risto Laine

Täytyy olla hereillä näiden käsitteiden kanssa mitä ylhäältä annetaan ja tuntuu, että kaikki käsitteet on tarkoituksella käännetty ylösalaisin. Päämääränä hajoita ja hallitse. Näitä on tämän tästä historia toistanut, kun hyvä on pahaa ja paha on hyvää.

Toimituksen poiminnat